Calculatoare si Aplicații Gratuite Online Aplicatii Utile

CSS - Cum se accesează Elementele HTML pentru stilizare?

Cum selectăm elementele HTML pentru stilizare in CSS?

În CSS, selecționarea elementelor HTML pentru a le aplica stiluri se face folosind diverse tipuri de selecționatori. Acești selecționatori indică browserului ce elemente trebuie să fie stilizate. Iată câteva metode comune de selectare a elementelor:

  1. Selectarea pe baza numelui elementului:

    Pentru a selecta toate instanțele unui anumit element HTML, puteți folosi numele elementului ca selecționator. De exemplu, pentru a selecta toate paragrafele (<p>), puteți folosi:

  2. Selectarea pe baza clasei: Puteți atribui clase elementelor pentru a le selecta și stiliza în CSS. Acest lucru permite aplicarea acelorași stiluri pentru elemente diferite care aparțin aceleiași clase.  

  3. Selectarea pe baza ID-ului: ID-urile sunt folosite pentru a selecta un element unic. Cu toate acestea, este important să știți că fiecare ID ar trebui să fie unic pe o pagină. 

  4. Selectarea pe baza relației cu alte elemente: Puteți selecta un element pe baza relației sale cu alte elemente, cum ar fi elementul copil, elementul frate sau elementul anterior. 

  5. Selectarea pe baza atributului: Puteți selecta elemente pe baza valorii atributelor lor. De exemplu, puteți selecta toate link-urile care au atributul target="_blank":

Acestea sunt doar câteva exemple de metode de selectare a elementelor pentru stilizare în CSS. Puteți combina acești selectori și puteți utiliza selectori mai avansați pentru a viza elementele dorite pentru stilizare. 


Exemple Practice CSS + HTML:

Foloseste butonul Testare sau Salveaza ca HTMl si deschide pagina in browser.
Studiază Tutoriale cu Exemple Practice:

Lecții Invatare HTML

Lecții CSS


În acest exemplu, fiecare metoda de selectare este ilustrată astfel:

  1. h1: Selectează toate elementele <h1> și le aplică culoarea albastră.
  2. .highlight: Selectează toate elementele cu clasa highlight și le aplică un fundal galben.
  3. #main-title: Selectează elementul cu ID-ul main-title și îi mărește dimensiunea fontului.
  4. h2 + p: Selectează paragraful care urmează un element <h2> și îi aplică un stil italic.
  5. a[target="_blank"]: Selectează link-urile cu atributul target="_blank" și le colorează cu roșu.

Acest exemplu ilustrează cum puteți utiliza diferite metode de selectare pentru a aplica stiluri diferite elementelor HTML într-o pagină web.

Trimiteți un comentariu