Calculatoare si Aplicații Gratuite Online Aplicatii Utile

Atributele HTML - Ce sunt? Tipuri , Exemple Practice

Definiție Atribut HTML

Atributele HTML sunt perechi nume-valoare asociate cu tagurile HTML și sunt folosite pentru a furniza informații suplimentare despre un element. Atributele influențează comportamentul, prezentarea sau interacțiunea elementelor dintr-o pagină web.

Ele sunt specificate în interiorul tagurilor de început ale elementelor și sunt separate de numele elementului și între ele prin semnul egal (=).

Aici sunt câteva exemple de atribute HTML comune și modul în care sunt utilizate:

  1. href: Acesta este atributul folosit în tagul <a> pentru a specifica adresa URL către care link-ul va direcționa. Exemplu: <a href="https://www.example.com">Link</a>.

  2. src: Acesta este atributul utilizat în tagul <img> pentru a specifica sursa imaginii. Exemplu: <img src="image.jpg" alt="Imagine">.

  3. alt: Acest atribut este utilizat în tagul <img> pentru a furniza un text alternativ care descrie imaginea. Acest text este afișat dacă imaginea nu poate fi încărcată sau pentru accesibilitate. Exemplu: <img src="image.jpg" alt="Imagine cu un peisaj">.

  4. class: Acesta este atributul folosit pentru a specifica o clasă CSS pentru un element. Mai multe elemente pot avea aceeași clasă, ceea ce permite aplicarea acelorași stiluri CSS pentru mai multe elemente. Exemplu: <div class="container">.

  5. id: Acesta este atributul folosit pentru a specifica un identificator unic pentru un element. Este util pentru stilizarea individuală a elementelor sau pentru a le selecta cu JavaScript. Exemplu: <h1 id="titlu-principal">.

  6. style: Acesta este atributul folosit pentru a specifica stiluri CSS direct în interiorul tagului. Exemplu: <p style="color: blue;">Text albastru</p>.

  7. target: Acest atribut este utilizat în tagul <a> pentru a specifica în ce fereastră sau cadru să se deschidă link-ul. Exemplu: <a href="https://www.example.com" target="_blank">Link deschis în fereastră nouă</a>.

Acestea sunt doar câteva exemple de atribute HTML. Fiecare atribut are un rol specific în definirea comportamentului sau stilului elementelor din pagină.

Exemplu practic care utilizează atributele HTML pentru a formata și a interacționa cu elementele dintr-o pagină web:


În acest exemplu:

  • Atributul id este folosit pentru a identifica unic elementul <h1>. Acest lucru ar putea fi folosit pentru stilizare specifică sau pentru selectarea elementului cu JavaScript.
  • Atributul href este utilizat în <a> pentru a crea un hyperlink către website-ul exemplu. Atributul target="_blank" face ca link-ul să fie deschis într-o fereastră nouă.
  • Atributul src, împreună cu atributele alt, width și height, sunt utilizate în tagul <img> pentru a afișa o imagine, descrierea ei alternativă și dimensiunile.
  • Atributul onclick este folosit în <button> pentru a apela funcția JavaScript showAlert() atunci când butonul este apăsat.
  • Atributul class este utilizat pentru a aplica stilul CSS definit în <style> pe elementul <p> cu clasa highlight.
  • În interiorul tagului <script>, este definită o funcție JavaScript showAlert() care afișează o alertă când butonul este apăsat.

Atributele HTML sunt esențiale pentru a adăuga funcționalitate, interactivitate și stiluri paginilor web.


Trimiteți un comentariu